ABC

Maarten Dings

Untitled-27

Untitled-6

 

Untitled-9

Untitled-5

 

Untitled-3
Untitled-7

Untitled-21

 

Untitled-12

Untiled-17

 

De bibliotheek hield haar jaarlijkse boekenverkoop in de Leopoldskazerne in Gent. Ik dacht slim te zijn door vroeg te gaan en zo op mijn gemak, voor de middagdrukte, een keuze te kunnen maken. Dat viel tegen. Het was drommen. Zo drommen dat mijn liefde voor boeken  (en de koopjesjager in mij) het al snel moesten afleggen tegenover de misantroop, die ik ook ben. En wat moest ik ook met al die muffe en uitgewoonde  kaften in mijn boekenkast? In het naar buiten gaan viel mijn oog op een tafeltje met onder meer enkele oude modebladen. Het bleek om een afgeschreven deel van het archief van het MIAT te gaan.  Verstopt onder een stapel boeken lagen ook enkele exemplaren van het tijdschrift ABC. Ook afgeleefd, maar dan op een manier die de magazines verheft tot prikkelende artefacten.
Bovenstaande beelden zijn scans van enkele nummers uit 1955-1957. Fotocredits worden nergens vermeld.  Jammer, maar ook niet rampzalig. Want wat de beelden echt mooi maakt is het drukraster, de verkleuring, de patina…
ABC  (een geïllustreerd weekblad) werd uitgeven door drukkerij Het Licht in Gent. Het prachtige art-deco gebouw van de drukkerij huisvestte ooit het dagblad Vooruit (voorloper van De Morgen) . Een jaar of twee geleden werd het gerenoveerd en nu zit een jeugdherberg in. Net voor de renovatie maakte Suzanne Kriemann er nog foto’s, gebundeld in de mooie publicatie ‘Het Licht’, dat gratis ooit verdeeld werd in het kader van TRACK.