jantje lacht jantje huilt

Maarten Dings

supporters

Voetbalsupporters zijn het mooist wanneer de ploeg waarachter zij zich schaarden de wedstrijd verloor. In het bijzonder van uitbundig uitgedoste exemplaren is het dan hartverscheurend genieten. Wanneer kleurrijke vrolijkheid en troosteloze tristesse in een beeld samenkomen heeft dat iets onweerstaanbaars. Uitgelopen tricolore vlaggetjes op de wangen, doffe blikken vol ongeloof komend vanonder een pruik.
Zo komt het dat ik daags naar de ontluisterende nederlaag van de Rode Duivels, achter mijn laptop op zoek ga naar foto’s van uit het lood geslagen fans. Niet uit leedvermaak (ook mijn teleurstelling was groot) maar omwille het esthetisch genot (daarbij werken de beelden ook troostend of louterend)
Mijn zoektocht verloopt moeizaam. De Morgen beperkt zich tot één foto (van Stefaan Temmerman) met de kop ‘”zo ziet ontgoocheling eruit”. Ik waag dat te betwijfelen want ontgoocheling kent vele gezichten. Eronder staat een  korte video gemaakt op colour café en voor de gelegenheid voorzien van een ironisch muziekje. Nog steeds niet helemaal waar ik naar op zoek ben. Ik probeer Google. Daar valt mijn oog al snel op bovenstaande stockfotografie ons aangeboden door Getty Images.  Tja.
Eerste bedenking : wie koopt die beelden in hemelsnaam? Tweede bedenking: Wat was ik graag vlieg op de muur van deze fotosessie geweest. Laatste bedenking: Wat is het voor foto’s moeilijk om ons om de tuin de leiden wat acteerprestaties betreft. Het wordt al snel een karikatuur. Emoties laten zich niet 123 geloofwaardig nabootsen (tenzij je Philippe Hallsman heet en een fransman voor de lens hebt). Het wordt al snel een karikatuur.
Net zo getelefoneerd als de beelden die voetbalbonden en bierbrouwers ons voorschotelen. Miljardairs met ‘warpaint’ en stuurse blikken die voor strijdvaardigheid door moeten gaan.
Het dichtst bij ontgoocheling komt deze reeks van het Laatste Nieuws. Volgende keer beter.
ps: Voor echte onverwoestbare trots van eigen bodem, wijs ik muziek- en fotografieliefhebbers graag op het imposante boek over Amen Ra Van Stefaan de Temmerman.